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Air fryers: Great all-rounders or nothing but hot air?

Air fryers promise to cook food evenly and quickly, crispy on the outside and tender on the inside. How do these kitchen appliances work and do they deliver on their promise? Let’s find out.

How healthy is air-fried food?

Whenever you’re frying food, make sure the temperature of the oil isn’t above 175°C or the carcinogenic substance «Acrylamide» may form. In air fryers, the oil usually doesn’t exceed this temperature. Also, you need a lot less oil and fat to air-fry food (almost none, in fact). As saturated fat increases the risk of cardiovascular diseases, air-fried food is a lot healthier than deep-fried food.

What can air fryers do and how do they do it?

It’s simple and efficient: Just like the air circulation in your oven, air fryers cook foods with hot air. Some air fryers have a stirring paddle that moves food around and ensures everything is cooked evenly. As with deep frying, a range of dishes can be prepared in an air fryer. Chips and potato wedges are typical, but it’s just as easy to air-fry meat, fish and vegetables. How about fresh prawns, golden chicken nuggets or crispy chicken wings? No problem! Even stews, chili con carne or pan-fried vegetables are easy to prepare. Search for «air fryer recipes» on Google and you’ll find countless recipes, ranging from chocolate chip cookies and muffins to stuffed courgettes and bread. To cut a long story short: Anything you’d make in an oven works just as well in an air fryer.

Which type of oil or fat should I use?

How much oil or fat is required depends on how much food you’re preparing, but you’ll never need more than one or two tablespoons. When it comes to the type of oil, any vegetable oil (olive oil, sunflower oil, rape seed oil, grape seed oil, groundnut oil) as well as flavoured oil (garlic oil, herb oil, chili oil) or special oil (almond oil, sesame seed oil, avocado oil) is suitable.

Our best air fryers

  • HD9640/01 (Cookbook (German), Cookbook (English))
  • HD9640/01 (Cookbook (German), Cookbook (English))
  • HD9640/01 (Cookbook (German), Cookbook (English))
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Philips HD9640/01 (Cookbook (German), Cookbook (English))
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  • Actifry Express XL
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  • HeissluftMultifry FH1163 classic
  • HeissluftMultifry FH1163 classic
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De'Longhi HeissluftMultifry FH1163 classic
Multi-cooker for the preparation of fresh potatoes frozen French fries, pizza, pie, risotto, stew dishes, fish, meat and much more

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Tanja Schütz

  • Category Marketing Specialist
Travelling to exotic countries, trying out yummy recipes and enjoying mild summer evenings with friends and family is what makes me happy. At work, I take care of the culinary department; at home, I’m an avid amateur chef. What’s more, I love the outdoors and seeking new impulses that add colour and joy to my life and the lives of others.

14 comments

3000 / 3000 characters

User house_air

Und wo ist jetzt der Vorteil gegenüber einem auf 175°C eingestellten Umluftbackofen, in dem meine vorgängig mit Öl bepinselten Potato Wedges liegen?
Ernst gemeinte Frage.

11.01.2018
User patricksteam

Genau das hab ich mich auf gefragt. Wieso ein riesen Gerät aufstellen, wenn ich eh einen Umluft Backofen habe? Wenn ich was Fritiertes will, dann kauf ich mir eine anständige Friteuse oder geh halt auswärts essen. Wenn ich Lust auf ein Schnitzel hab, kauf ich mir ja auch nicht ein Soja-Teil sondern ein Schnitzel...

11.01.2018
User Nayeliya

Es gibt auch Leute ohne Umluftbackofen.

11.01.2018
User silverskunkk

Wo?

11.01.2018
User t.vollenweider

In älteren Wohnungen, mein Backofen hat KEINE Umluftfunktion ;)

12.01.2018
Answer
User maxmustang

Das schmeckt leider nie gleich gut wie eine normale Friteuse (auch Pommes aus Backofen nicht) , weil Fett ist ein Geschmacksträger, da kann man machen was man will. Lieber normal und einfach weniger, oder gewohnt viel wenns nur ab und zu ist. Selbst Schnipo mit pommes normal im Fett deckt nicht den ganzen Tagesbedarf an Kalorien.

11.01.2018
User diaxxx

Der Backofen muss lange und mit viel Energie aufgeheizt werden. Bei der Heissluft-Friteuse geht’s sofort los und passt somit auch für kleine Mengen. Meine Pommes schmecken ausgezeichnet. Und es gibt im Markt auch wesentlich günstigere, gute Geräte mit ein paar Features weniger.

12.01.2018
User PrivateCartman

Ich habe mir erst vor kurzem die ActiFry vom Tefal zugelegt. Die Pommes schmecken viel besser als jene auf dem Umluftbackofen, sind Knuspriger. Sie werden während des garens ständig bewegt was sicher einen positiven Effekt hat.

14.01.2018
Answer
User maxmustang

Nachtrag: Acrylamid ist in vielen Lebensmitteln enthalten. Das Krebsrisiko ergibt sich aus der Summe
der Belastungen aus allen Quellen über viele Jahre, also nicht aus einer einzelnen Mahlzeit
mit einem besonders hohem Acrylamidgehalt.

14.01.2018
User maxmustang

Temperaturen ueber 175 in normaler friteuse werden durch das Wasser sofort gesenkt und es bildet sich ein luftpolster, erst in der letzten Minute wenns sich faerbt steigt das Gift, das ist aber offenbar noch viel mehr der Fall bei Rösti (und auch bei Braten oder Wurst, genau dann wenns Farbe gibt.)

14.01.2018
User Anonymous

Dem wage ich zu widersprechen - Acrylamid bildet sich besonders bei Kartoffeln dachte ich ab 180 Grad, was Wurst etc. färbt sind doch "weniger schlimme" Maillardprodukte (ab 140 Grad)? Und wenn man Acrylamid (Chips, Pommes) vermeiden kann, schadet es bestimmt nicht 😅

23.01.2018
User maxmustang

Ja stimmt mein Text ist grottenschlecht, war eigentlich hinweis auf signal braun werden, wurst deutlich weniger, braune roesti sehr viel) Im netz schwirrt auch 170-180 rum, irgendwo da rum beginnts zu steigen.

24.01.2018
Answer
User liko2k

You know what is even more healthy? Steamed or cooked food :D

27.01.2018
User Anonymous

Only olive oil or coco nut oil (from veg oils) can be heated to more than 37C. All other vegetable oils will be saturated and form very bad so called trans oils. Read more on the internet. Otherwise prepare for the cancer :p And never ever use rape oil - if so, only instead of diesel; )

04.02.2018